Komplet guide om proteinpulver

Alt du skal vide om det populære kosttilskud

Spørger du en række fitnessudøvere og sportsfolk om, hvilket kosttilskud der er mest centralt i forhold til deres træning, vil svaret med stor sandsynlighed være proteinpulver. Grunden hertil er de vigtigste og essentielle aminosyrer i protein, der fungerer som byggesten for kroppens muskler.

Har du planer om at begynde at træne for at øge muskelmassen, eller vil du stabilisere din nuværende masse af muskler, er kosttilskuddet et godt supplement til din sunde og afvekslende kost.

Herunder finder du en komplet guide om proteinpulver. Du får viden om, hvordan du vælger de bedste produkter, hvorfor protein er afhørende for din fysiske trivsel, hvordan du skal indtage kosttilskuddet og andre praktiske og sundhedsrelaterede forhold.

Derfor er protein så vigtigt for din krop

Går du op i træning og kost, ved du sikkert allerede, at protein er vigtig for musklernes evne til at opbygge sig selv og restituere. Dog er det ikke kun musklerne, som er afhængige af næringsstoffet. Dit immunforsvar har i lige så høj grad brug for næringsstoffet, ligesom dine organer har.

Protein har vital funktion for dit helbred både på kort og længere sigt.

Det er næringsstoffernes indhold af aminosyrer, der er central for virkningen af at øge dit energiniveau, stabilisere dit immunforsvar og vedholde samt forstørre dine muskler.

Hvis du så protein igennem et laboratorieforstørrelsesglas, vil du se kæder af aminosyrer. Teknisk set består protein af 20 forskellige aminosyrer, der underopdeles i 2 typer – hhv. de essentielle og de ikke-essentielle.

8 aminosyrer er essentielle, der betyder, at kroppen ikke på egen hånd er i stand til at producere disse.

Det er således nødvendigt for at opnå en komplet proteinprofil, at du får de essentielle syrer tilføre via kost.

Der findes protein i meget af den mad, vi indtager dagligt. Det gælder blandt andet i kød, æg, fede fisk, mælkeprodukter, bønner, linser og hørfrø.

Hvorfor tage proteinpulver?

Et vokset menneske har brug for cirka 0,83g protein/kg kropsvægt om dagen. Når du er aktiv med løbeture, i motionscentret, sport eller fysisk krævende arbejde, kan dette energiforbrug påvirke dit behov for at indtage protein i et større omfang end ellers.

Når du har en sund og varieret kost, der indeholder en stor mængde protein og tilsvarende mængde grønt, vil du få stort set alle ikke-essentielle aminosyrer i kroppen.

Det er ikke muligt for kroppen at producere de 8 essentielle aminosyrer. Det kan kræve ekstra tid i hverdagen at sikre sig, at hvert et måltid er proteinrigt, så du opnår den fulde profil af aminosyrer.

Det er i denne forbindelse, at proteinpulver kommer ind i billedet. Via pulveret (der fungerer som rent protein) kan du nære din krop med de vitale og essentielle aminosyrer, og du kan frigøre mere tid i hverdagen. Med det næringsrige kosttilskud slipper du for at stå i køkkenet og forbedrede proteinrige måltider både morgen, middag og aften.

Er du veganer eller vegetar, er det ekstra vigtigt, at du får protein tilført via supplerende kosttilskud, da kød og animalske proteinkilder ikke er en del af din kost.

Hvem har brug for proteinpulver?

I dag er kosttilskuddet iblandt de mest populære på markedet. Det er langt fra kun elitesportsudøvere og personer indenfor styrketræning, der nærer deres kroppe med ekstra protein.

Der kan være både sundhedsrelaterede og helbredsmæssige årsager til at begynde at tage protein i pulverform enten dagligt eller 3-4 gange om ugen.

Proteinpulver kan være for dig, der:

 • Ønsker at øge muskelmassen i forbindelse med træning
 • Ikke får tilstrækkeligt med protein gennem din daglige kost
 • Vil undgå at tabe muskelmasse (kan være i forbindelse med sygdom eller genetiske årsag til svage knogler)
 • Vil gå ned i vægt
 • Har en travl hverdag, hvor der ikke altid er god tid til sunde og mættende måltider
 • Har brug for et næringsrigt mellemmåltid en gang imellem
 • Vil styrke helbredet og immunforsvaret
 • Har brug for en effektiv, sund og god kilde til energi

Den store udbredelse af pulveret gør, at mange producenter i verden i dag fremstiller kosttilskuddet. Du kan vælge imellem en masse forskellige smagsvarianter, doseringsformer og brands.

Før du køber dit kosttilskud, skal du have styr på, hvilken type pulver der er den rette for dig.

Pulveret er baseret på forskellige proteinkilder.

Du kan vælge pulver, der stammer fra enten animalske eller vegetabilske kilder af protein.

Proteinpulver til veganere og vegetarer

Der findes 2 overordnede kilder til protein i pulverform – hhv. fra animalske eller vegetabilske kilder.

De animalske produkter er blandt andet kød, mælk, æg og skaldyr, mens de vegetabilske er nødder, kornprodukter, frugt og grønt.

Den største forskel at være opmærksom på her, er i forhold til, hvordan kroppen kan bruge aminosyrerne fra de 2 proteinkilder. Når du indtager protein fra de animalske kilder, vil du opnå en komplet række af ikke-essentielle aminosyrer.

Hvis du derimod kun indtager protein fra de vegetabilske kilder, er rækken (eller ”profilen” som det også kaldes) ikke komplet. Du vil derfor have brug for at få dine ’byggesten’ andetsteds fra. Du skal i denne forbindelse være særlig opmærksom på at få dækket dit proteinbehov fra andre vegetabilske kilder (som flere af de veganske proteinpulverprodukter tager hensyn til).

Kend til de forskellige typer af proteinpulver

Proteinpulver opdeles i de plantebaserede udgaver og dem, der er baseret på animalske proteinkilder. Begge typer af protein er vigtige for kroppen, og det anbefales, at du så vidt muligt veksler mellem forskellige typer af pulvere, så du kan opnå variation og dermed få en komplet række af aminosyrer.

Mens animalsk protein blandt andet indeholder en store forekomst af jern og B-12 vitamin, er de plantebaserede proteinkilder rige på antioxidanter og vitaminer.

Du skal derfor gerne veksle og variere i dine valg af proteinpulver, så kroppen kan næres med både vitaminer, mineraler og antioxidanter.

En anden årsag til at variere er på grund af de animalske proteinkilders indhold af kolesterol. Når du dagligt bruger proteinpulver, er det særlig vigtigt for dig at huske at variere indtaget af dit kosttilskud.

Bruger du pulveret som supplerende kilde til næring et par gange om ugen, er afvekslingen mindre afgørende i forhold til din sundhed og dit helbred på lang sigt.

Hvornår skal jeg indtage proteinpulver?

Der findes mange råd og vejledninger til, hvornår du skal indtage dit pulver. Her skal du være opmærksom på, hvilken type pulver du bruger. Der er nogle proteinkilder, der tager længere tid i kroppen for at blive omsat end andre.

Som en tommelfingerregel kan du gå ud fra, at det er de plantebaserede kilder til protein, der tager længst tid om at blive omsat til energi i kroppen. Disse kan med fordel indtages efter træning eller før sengetid. I begge situationer vil aminosyrerne langsomt blive omsat og fordøjet, og systemerne i din krop kan tage dem til sig og bruge næringen til dannelse af hår, muskelfibre og immunforsvar.

Har du brug for et kosttilskud, der skal give dig energi før træning, er det en af de animalske pulverprodukter, der vil være det rette valg.

I mange sportssammenhænge vil du støde på anbefalingen om, at det er bedst at tage din shake med pulver efter endt træning. Ud fra et træningsmæssigt perspektiv er dette en god idé, da din krop i højere grad er i stand til at optage og fordøje næringsstoffer, når depoterne i kroppen er i underskud.

Er dit formål med træningen af øge muskelmassen, kan rådet om at tage pulveret efter træning være ét, du skal følge.

Samtidig skal du være opmærksom på, at din krop konstant har brug for protein for at undgå, at du ikke taber muskelmasse. Uanset om formålet er tone musklerne, gøre dem større eller komme sig efter en periode med sygdom, skal kroppen have en optimal mængde protein hver dag.

Proteins evne til at tilføre energi er central, når du er fysisk aktiv.

Vil du se resultater af dine anstrengelser i fitnesscentret, skal du vedligeholde den proteinrige næring uanset, om du træner eller restituerer.

Værd at vide om tidspunkter for indtag af proteinpulver

Engang var diskussionen om, hvilke tidspunkter på dagen det var de bedste og mest optimale i forhold til at indtage pulver med protein.

I dag er den generelle holdning (både ud fra et ernæringsmæssigt perspektiv og træningsrelateret), at det er underordnet, hvornår du indtager kosttilskuddet. Det vigtigste er, at du sikrer dig at få den optimale mængde protein, som passer til dit energiforbrug og din kropsvægt.

Som tommelfingerregel kan du planlægge dit indtag i forhold til det tidspunkt på dagen, hvor du har mest brug for protein, eller hvor kroppen er i underskud (det vil være enten før, i forbindelse med eller efter fysisk, hård træning).

Sørg for at kroppen altid har en optimal mængde protein, den kan arbejde med. Der er hele tiden brug for aminosyrer både til vedligehold af muskelmasse, stabilisering af mæthedsfornemmelse og næring til kroppens systemer.

Proteinpulver – køb de bedste produkter

Når du første gang står overfor at købe proteinpulver, er det ikke formålet med din træning, der må eller skal være afgørende for valg af produkter.

Du skal vælge proteinpulver i henhold til følgende punkter:

 • Dine krav i forhold til proteinkilde (plantebaseret eller animalsk)
 • Særlige behov (såsom laktoseintolerance og allergi)
 • Dine præferencer i forhold til smag
 • Dine behov i forhold til mængde

Først og fremmest er det vigtigste, at du undersøger de forskellige typer af pulvere. Når du har planer om at starte med intensive træningsforløb og bruge dit kosttilskud på daglig basis, skal du vælge både plantebaserede og animalske produktudgaver.

Lider du af fødevareallergi eller laktoseintolerance, skal du vælge kosttilskud, som tager højde for dette. Skulle du være generet af mælkeallergi, skal du vælge et produkt, der er så godt som komplet renset for laktose.

Om du er til smag af chokolade, vanilje, karamel eller foretrækker en neutral variant, er helt op til dig.

Vi har alle forskellige præferencer i forhold til smag.

Når det kommer til førstegangskøbet, kan det være en god idé at vælge en pakning med pulver, der er doseret i mindre ’breve’. Her får du anledning til at afprøve forskellige smagsvarianter, så du kan finde frem til din favorit.

Ved du allerede, at du foretrækker en bestemt smag, og at du kommer til at bruge pulveret fast, kan der være penge at spare ved at købe en større mængde pulver.

Du finder kosttilskuddet i poser og/eller bøtter på op til 1000g.

Få styr på de forskellige produktudgaver

Uanset om du lider af mælkeallergi, lever en vegetarisk livsstil eller har ambitioner om at styrketræne flere gange ugentligt fremover, er det en hjælp for dig at lære de primære kilder til proteinpulvere at kende.

Whey

Whey er den mest udbredte og populære type af kosttilskuddet. Her stammer indholdet af protein fra valle. Den helt store fordel ved denne kilde er, at proteinet effektivt optages i kroppen.

Kroppen udnytter proteinet, og det er en af de primære årsager til variantens popularitet.

Du finder whey proteinpulver i en masse forskellige smagsvarianter, og du kan købe udgaverne både som isolat og koncentrat.

Valleprotein pulver hører til de billige produktudgaver på markedet. Det kan være en god idé for dig at begynde med denne variant, da den både er budgetvenlig og god for mange målgrupper.

Lider du af mælkeallergi eller laktoseintolerance, skal du som udgangspunkt gå udenom whey produkterne. Pulveret er skabt ved at filtrere mælk i adskillelige processer for til sidst at få et tørprodukt (som er dét, der bruges i pulveret til kosttilskud).

Kasein

Kasein er et mælkeprotein, der ikke indeholder valle. Det anvendes primært af mennesker, som ønsker muskelrestitution- og vedligehold. Kasein optages væsentligt mere langsomt i kroppen sammenholdt med valleprotein, og det bliver derfor indtaget før sengetid. I løbet af natten er kroppen i ro, og den kan bedre optage og fordøje aminosyrerne.

For dig der har planer om at øge din muskelmasse, er proteinpulver baseret på kasein godt at indtage, før du går i seng.

Den høje kvalitet og den positive effekt i forhold til muskelopbygning gør, at kasein produkterne hører til de eksklusive pulvere på markedet.

Kasein er mere tyktflydende sammenholdt med de øvrige pulvere. Det egner sig i mindre grad til shakes, der blandes op med vand. Derimod kan du lave proteinbarer af produktet, eller du kan bruge det som ingrediens til bagværk.

Soja

Indenfor kategorien med de vegetariske pulvere, er soja mest udbredt. Lider du af mælkeallergi, er denne variant et godt valg. Der er forskningsmæssig stor uenighed om egenskaber med soyaprotein. Dette skyldes blandt andet, at soya har østrogenlignende stoffer i sig, der ikke harmonerer med ønskerne om at øge muskelmasse og gå ned i vægt. Dog er denne effekt kun påvist på dyr, og der foreligger ingen beviser eller dokumentation for, at samme tendens skulle gælde for mennesker.

Soyaprotein er relativt billigt, og det kan være et godt valg af produkt for dig, som vil i gang med at indtage proteinpulver som kosttilskud eller i forbindelse med træning.

Ris- og ærteprotein

Disse 2 proteinkilder stilles side om side, da den bedste effekt opnås ved at anvende dem i kombination.

Begge typer af protein er relativt billige, og de er gode valg for dig, der lider af fødevareallergi eller ønsker at fortsætte den veganske livsstil.

Du opnår den mest komplette proteinprofil, når du mixer både ærte- og risprotein. Mens risprotein er lav på aminosyren ”Lysine”, er ærteprotein høj på den.

Hampprotein

Den nyeste variant på området er hampprotein. Pulveret udvindes fra frøene i hampplanten. Du kommer ikke til at opleve rus eller euforiserende virkning af pulveret, da indholdet af det psykoaktive stof (THC) findes i en så minimal mængde, at det er uden effekt.

Den helt store fordel ved at vælge hampprotein handler om den unikke, høje mængde af fiber. Det egner sig perfekt til bagværk, og proteinet kan være det rette valg for dig, der ønsker at integrere næringsstoffet i større og naturligt omfang i hverdagen.

Mange mennesker som ikke træner ambitiøst eller har planer om at udvide muskelmassen vælger hampprotein. Det kan bruges til brød, som kan nære både børn og voksne i husstanden.

Den store forekomst af fiber gør, at mæthedsfornemmelsen hurtigere opstår, sammenholdt med brød med lavt fiberindhold.

Særligt om koncentrat vs. isolat

Når du undersøger de mange varianter af whey pulvere, vil du støde på 2 slags betegnelser – ”isolat” og ”koncentrat”.

Det har betydning at kende til forskellene imellem de 2 slags, så du kan udvælge dig dén form af proteinpulver, som matcher dine behov.

Isolat 

Vil du have det mest koncentrerede pulver, skal du vælge isolat. Denne betegnelse betyder, at dit kosttilskud indeholder minimum 90% protein eller mere. Det er på den måde et mere rent produkt sammenholdt med koncentraterne, hvor proteinmængden kan svinge meget afhængig af, hvor kosttilskuddet er produceret.

Den store fordel ved at vælge isolat handler om kvaliteten og renheden. Der er lav forekomst af tilsætningsstoffer og fedt, og du får derved et mere ægte og naturligt produkt.

Som følge af den høje kvalitet vil isolat typisk ligge højere i pris sammenholdt med koncentraterne.

Koncentrat

Koncentrat betyder, at mængden af protein er under 90%. Det er vigtigt, at du er ekstra opmærksom, når du køber disse produktudgaver. Producenterne kan fremstille deres kosttilskud med stor variation i kvaliteten.

Mængden af protein kan svinge helt fra 30% og op til 80%. Den resterende masse i disse udgaver vil typisk være fedt eller laktose.

Mængden af protein har direkte indflydelse på effekten af dit kosttilskud. Des lavere mængde, des ringere effekt.

Hvordan vælger jeg de sundeste og mest rene udgaver af proteinpulver?

Vil du være sikker på at få de mest rene udgaver af kosttilskuddet, skal du vælge de produktudgaver, der er produceret og forhandlet i Danmark.

Der gælder strenge regler fra Fødevarestyrelsen for, hvilke tilsætningsstoffer og ingredienser der må bruges til kosttilskud. Køber du fra en udenlandsk forhandler, kan du ikke være sikker på, at produkterne har samme høje kvalitet, som er gældende for danskproduceret proteinpulver.

Hos udenlandsk produceret kosttilskud kan der blandt andet være risiko for forekomst af skadelige stoffer, da produktionsforholdene ikke nødvendigvis er rene og hygiejniske.

Det er Den Danske Fødevarestyrelse, der både fører kontrol med produktionsforhold og kvalitet af produkter.

Sørg for altid at tjekke ingredienslisten på det kosttilskud du har planer om at købe. Det gælder særligt, når det drejer sig om koncentrat-produkterne, som udgør den største del af sortimentet af pulveret.

Ét af kriterierne fra Fødevarestyrelsen i forhold til lovligt salg af proteinpulver på det danske marked er, at producenten skal kunne redegøre for hver en ingrediens i produkterne. Og samtlige ingredienser og tilsætningsstoffer skal fremgå af varedeklarationen.

Det fulde indblik har værdi og betydning for dig som forbruger.

Det fremmer din sikkerhed, at du kan træffe valg om køb af bedste proteinpulver på et fuldt, oplyst grundlag.

Hvor meget proteinpulver skal jeg have om dagen?

Ét af de helt store spørgsmål, som både kvinder og mænd stiller sig, når de har købt den ønskede udgave af proteinpulver, er, hvor meget der skal indtages dagligt.

Den daglige dosis af pulveret afhænger af, hvor meget du vejer, og hvor stor en mængde protein du ellers får via din kost.

Det er vigtigt at huske på, at pulveret er et kosttilskud. Det kan kun en gang imellem anvendes som måltidserstatning, hvis du har travlt. Det kan være, du er presset på jobbet og springer en frokost over. I stedet for at køre på tom mave, er det bedre at tage en proteinpulvershake.

Du kan tage udgangspunkt i følgende anvisning i forhold til optimal dosis af pulveret:

 • 1,5-1,8g protein pr. kilo kropsvægt

Kvinder skal i gennemsnit indtage en mindre dosis end mænd. Dette skyldes, at mænds muskelmasse er større, og at de således har brug for ekstra ressourcer til at vedligeholde muskelfibrene.

Du skal dog altid tage udgangspunkt i din egen situation for at finde frem til den korrekte dosis af pulver.

Er du en mand med en aktiv livsstil, og træner du for at øge muskelmassen, skal du indtage mere end en mand, som ikke dyrker styrketræning og ikke har fysisk hård træning på programmet.

Som kvinde gælder samme proportionalitetsprincip.

Uanset hvad din situationer er, og hvad din årsag er til at begynde at tage protein i pulverform, skal du lave en gradvis opbygning af den daglige dosis. Du kan til enhver tid nedsætte mængden af dit daglige indtag, hvis du i en periode spiser ekstra meget fisk, bønner, kød eller æg.

Læs altid doseringsvejledningen til dit kosttilskud

Det bedste er at tage afsæt i den vejledning til korrekt dosering, som følger med til dit kosttilskud. Har du skiftet fra whey koncentrat til whey isolat, kan du f.eks. opleve, at du anbefales at indtage en mindre dosis. Da der er en større mætning af rent protein i et isolat produkt, vil den daglige dosis blive mindre sammenholdt med et koncentrat.

Vælger du at indtage dit næringsrige kosttilskud før træning, skal det gerne være cirka 30 minutter før, du sætter gang i dit træningsprogram. Proteinet skal have lov at blive kanaliseret ud til kroppens energisystem og muskler.

Sådan indtager du proteinpulver

Hvordan du vælger at indtage dit pulver, er op til dig. Det er en smagssag, om det skal være i en shake, som drys ovenpå morgenmaden, i bagværk eller som lækre proteinbarer.

Den mest enkle og nemme måde at tage dit pulver på er i en shake, hvor det blandes op med vand. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alt slags pulver, der egner sig til opløsning. Kasein er mere tyk og fast i sin konsistens, og de fleste anvender dette pulver til bagværk eller som drys.

Det er en praktisk fordel at lave drikkeshakes af proteinpulver. Du kan have en bøtte med dit pulver i træningstasken og blande din næringsrige shake op før eller efter træning.

Når du laver en flydende drik, skal der bruges en specialshaker til formålet. Denne har et filter, som sørger for at opløse pulveret helt, så du ikke generes af klumper.

Skab afveksling og brug proteinpulver opskrifter

Bruger du pulver af protein i forvejen, kender du til behovet for at skabe variation i smagsoplevelserne. Selvom smagen af både vanilje, chokolade og jordbær er skøn, kan det blive trættende i længden at bruge pulver med den samme smag.

Der er en masse lækre, sunde og indbydende opskrifter, du kan gøre brug af, når du vil have maksimalt udbytte af dit pulver.

Du kan blandt andet lave følgende snacks, mellemmåltider og desserter af dit proteinpulver:

 • Proteinbarer
 • Cookies
 • Pandekager
 • Vafler
 • Muffins
 • Smoothies
 • Boller og brød
 • Chokoladekage
 • Peanut- eller dadelkugler
 • Tærter

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge dit pulver til i køkkenet. Har du fået købt en for stor mængde pulver i forhold til dit forbrug i en bestemt periode, kan du lave bagværk, kager eller desserter af pulveret og udnytte hvert et gram.

Mange mennesker sætter pris på at kunne sætte tænderne i et sundt og energiboostende måltid efter træning. Her kan der f.eks. laves barer eller smoothies med proteinpulver, der både giver en mere nydelsesfuld smag, og som tilbyder ekstra vitaminer, fibre og mineraler.

Proteinpulver i forbindelse med vægttab

Pulver af protein kan være en del af en sund slankekur og vejen mod et varigt vægttab. Når du vil ned i vægt, gælder det om at stabilisere blodsukkerniveauet og indtage mættende måltider.

Pulver af rent protein kan hjælpe dig på flere måder.

Du kan anvende pulveret i dit bagværk og på den måde få sundere brød og boller, som hurtigere vil give dig mæthedsfornemmelse.

Derudover kan du enten i en afgrænset periode eller permanent bruge pulveret i forbindelse med din træning. Her kan det hjælpe dig med at undgå at gå ’sukkerkold’, som hører til en af de største årsager til vægtøgning.

I den hektiske hverdag med arbejde, børn, parforhold og sociale arrangementer kan det ind imellem være et puslespil også at skulle finde tid til at lave sunde hoved- og mellemmåltider. Du kan bruge pulveret til at lave sunde madpandekager, ’grønne’ vafler, tærter eller smoothies, så du altid kan nære din hjerne og din krop med den bedste energi.

Det bedste proteinpulver for dig med fødevareallergi

Det er en stor fordel både for dig med og uden særlige behov, at der findes så mange forskellige varianter af proteinpulvere. Uanset om du lever vegansk, vegetarisk, har glutenallergi eller laktoseintolerance, kan du finde flere forskellige slags proteinpulvere, der kan gavne dig, din sundhed og din fysiske trivsel.

Lider du laktoseintolerance, skal du undgå pulverne, der er baseret på valle. Ærte- og risproteinprodukterne er gode for dig, der indtager fødevarer og drikke, som er baseret på plantebaserede kilder.

Selvom du ingen allergier eller særlige behov har, kan det være en god idé en gang imellem at vælge enten hamp, soya, ærteprotein eller risprotein.

Des flere slags proteinkilder du nærer din krop med, des mere komplet profil af aminosyrer opnår du.

Testvindende proteinpulver – sådan finder du de bedste produkter på det internationale marked

Vil du være 100% sikker på, at der ikke er skadelige stoffer i dit kosttilskud, og at produktet lever op til forskriften?

Der laves forskellige tests af proteinpulvere, som er til gavn for dig som forbruger. Det er langt fra ligegyldigt, hvilket produkt du vælger, og hvor det er produceret. Ét er, hvad der står på pakningen, at kosttilskuddet er i stand til, noget andet – og langt mere betydningsfuldt – er det, hvordan produktet har klaret sig i tests.

Du får mere kvalitet for pengene og dermed langt større sundhedsgaranti og udbytte, når du forholder dig til testningen af det populære kosttilskud.

Den bedste udbredte test af proteinpulver i dag er ”PDCAAS”-udgaven. Forkortelsen står for ”Protein digestibility corrected amino acid score”. Oversat til dansk betyder denne test, at den måler et produkt i forhold til, hvordan pulverets indhold af aminosyrer er i stand til at blive optaget af kroppen.

Det er essensen med kosttilskuddet, at det skal bidrage med en så komplet aminosyreprofil som mulig for, at du kan få glæde og gavn af egenskaberne.

Med andre ord har denne test betydning for næringsværdien i dit kosttilskud.

Det er mindre relevant at forholde dig til tests, når du køber danskproduceret kosttilskud. Handler du derimod fra udenlandske webshops og sammenligner produkter, der er produceret i andre lande, er det dit ansvar, at dit kosttilskud er så sundt og rent som muligt.

Hvor skal jeg købe proteinpulver?

Uanset hvad dine behov er, om du har brugt kosttilskuddet før, er det både praktisk og økonomisk en god idé at købe proteinpulver på nettet.

Du får mulighed for at søge specifikt efter de sunde, danskproducerede produkter, og du kan i ro og mag derhjemme sammenligne forskellige brands, udgaver og produktløsninger.

Det kommer dig til gode, at du kan læse om hvert produkts ingredienser og egenskaber. Der er mange forhandlere på nettet, der sælger proteinpulver.

Du kan typisk opnå mængderabat, når du handler flere produkter, eller når du går efter de store bøtter på 500g eller 1000g.   

Personligt handler jeg udelukkende proteinpulver hos Bodylab.dk, da alt deres er danskproduceret og til fornuftige priser.

Hvad er bivirkningerne ved proteinpulver?

En vigtig forudsætning for at der ikke opstår bivirkninger i forbindelse med indtag af pulveret, handler om, at du følger doseringsvejledningen samt køber danskproduceret kosttilskud.

Der er generelt ikke nogen indgribende eller højrisikofyldte bivirkninger forbundet med at tage supplerende protein i pulverform.

Du skal altid lytte efter din krop, når du begynder på et kosttilskud (det gælder uanset type). Når du i forvejen er sund og rask, og når du indtager den mængde protein i pulverform, som matcher din kropsvægt, vil du sjældent opleve bivirkninger.

Der har igennem de seneste år været diskussion om, hvorvidt kosttilskuddet skulle have en skadelig effekt på nyrerne og leveren. Det er kun personer med svækkede nyrer eller beskadiget lever, der er i risiko for, at øget proteinindtag kan føre til opkast og fordøjelsesproblemer.

Kan proteinpulver føre til vægtøgning?

Protein er et næringsstof, der er rig på energi. I for store doser (hvor indtaget af protein overstiger aktivitetsniveauet) kan kosttilskuddet føre til vægtøgning.

Bruger du pulveret i forbindelse med en slankekur, er det vigtigt at have denne sammenhæng i mente. Der er intet til hinder for at integrere kosttilskuddet som en del af den sunde slankekur og det langvarige vægttab. Protein fremmer mæthedsfornemmelse, giver dig energi til at være aktiv til træning og i motionscentret, og det bidrager med gode og vigtige næringsstoffer.

Kildeliste