Er æg sunde? Og hvor mange kalorier er der i æg?

Æg er en sund spise, der er rig på både protein, mineraler og aminosyrer. I Danmark spiser vi voksne cirka 3,8 æg om ugen. Tilbage i 1970’erne og 1980’erne blev æg udskældt for deres høje indhold af kolesterol, og mange valgte derfor at drosle kraftigt ned på indtag af æg eller helt holde sig fra de sunde proteinbomber.

Siden har forskning påvist, at det ikke er æg isoleret set, man skal holde sig fra. Det gælder derimod om at forholde sig til det samlede indtag af mættet fedt, når det kommer til at undgå forhøjet kolesterol.

Herunder kan du blive klogere på, hvorfor æg er så sundt. Og du får svar på, hvor mange kalorier den sunde spise indeholder.

Værd at vide om sundheden

Det særlige ved æg er, at den naturlige og uforarbejdede spise indeholder en stor mængde af vitale mineraler og vitaminer – næringsstoffer, som vi mennesker har brug for til at beskytte hud, fordøjelsessystem og celler.

Spisen giver dig mulighed for at rene kilder af følgende næringsstoffer:

  • A-vitamin
  • B12-vitamin
  • B2-vitamin
  • Biotin
  • D-vitamin
  • E-vitamin
  • Panthethoensyre
  • Selen

Den Danske Sundhedsstyrelse anbefaler, at både børn og voksne spiser æg flere gange om ugen. Som tommelfingerregel kan du med god samvittighed overfor din krop spise 7 æg om ugen (det vil i gennemsnit sige ét om dagen).

Hvis du har forhøjet kolesterol skal du være særlig opmærksom på dit indtag. I denne forbindelse skal du holde igen med indtaget og begrænse det til at spise 3-5 æg om ugen. Det samme er gældende for unge og voksne, der lider af type-2 diabetes.

Antal kalorier i æg

Der er naturligvis kalorier i æg. Et økologisk æg indeholder 137 kalorier/pr. 100g. Uanset om du køber dine proteinbomber i dit lokale supermarked, eller om du handler dem direkte hos en bondemand, vil du opleve, at der kan være stor variation imellem størrelserne. Du kan gå ud fra, at et æg i størrelse medium cirka vejer 53-62. Det vil derfor indeholde 72-84 kalorier i ægget.

Har du planer om at gå ned i vægt? Eller er du opmærksom på dit indtag af protein som en del af muskelvedligehold- eller opbygning? Protein er en vigtig kilde til næring, som både mætter samt bidrager til normal muskelfunktion. Et mellemstørrelse-æg udgør cirka 12% af en voksen mands daglige behov for protein, hvormed der er meget andet end kun kalorier i æg.

Du skal sørge for at spise forskellige proteinrige fødevarer, så du får flest mulige aminosyrer til kroppen.

Særligt om forskellen mellem sundheden i brune og hvide æg

Der findes mange myter om æg. En af myterne går på, at brune æg skulle være sundere end de hvide. Når du køber den proteinrige spise i bakker, ved du sjældent, hvilken farve skallerne har. Farven på skallerne har ingen betydning i forhold til din og familiens sundhed. Forskellen på skallernes farver stammer fra hønsenes øreflipper. Høns, der har røde øreflipper, lægger æg med brune skaller. Mens høns med hvide øreflipper producerer skaller af samme farve.

Der er derfor ingen grund til at undgå bakker, hvor æggenes skaller er hvide.

Derfor er æg så populære hos alle i familien

Der er flere grunde til, at æg er en populær spise hos både børn, unge og voksne. Proteinbomberne har en naturlig, mild smag, som særligt de mindste medlemmer i husstanden holder af. Derudover er spisen relativ billig, og det er en god og nem måde at få dækket mange af kroppens næringsbehov på.

Det er kun fantasien og de gastronomiske egenskaber, der sætter grænser for, hvordan du kan tilberede dine æg derhjemme. De kan koges, steges, krydres, scrambles, bages, og de kan bruges til både forretter, hovedretter og ikke mindst bagværk. Du kan finde lækre opskrifter med æg hos Vielskermad.dk